neděle 3. dubna 2011

10 visions of future world by jonyyy

Někdy, když vzpomínám na staré časy, si uvědomím, jak rychle se svět mění. Jsem ještě celkem mladý, ale i tak jsem zažil už velké technologické pokroky a změny. Svět se během pár desetiletí stal pojízdný, závislý na počítačích a ropě, pojídá geneticky upravenou zeleninu, lítá do vesmíru. To mě vždycky donutí přemýšlet, jak to teprve bude vypadat za 20, 100 či 300 let. Zde je desítka filmů s vizí, co by se s naší planetou a civilizací mohlo v budoucnosti stát. V tomto příspěvku vyjímečně nejsou filmy seřazeny podle mého hodnocení, ale spíše podle nápadu, který vykreslují. Další text bude obsahovat značné spoilerování.

10) Soylent Green (1973)
Děj se odehrává v ne až tak vzdálené budoucnosti - v roce 2022. Naše planeta trpí totálním přelidněním a naprostým nedostatkem potravin, což vlastně do budoucna není ani nic nereálného. Čersvé ovoce či zeleninu si může dovolit pouze pár šťastlivců. Řešením je syntetická strava zvaná Soylent s novým výrobkem typu Green, o kterém ale nikdo netuší, jak vzniká. Hlavním hrdinou je detektiv (Charleton Heston), který postupně přichází na to, z čeho se Soylent Green vyrábí. Můžete hádat sami, co to v přelidněném světě asi tak bude. Je pravda, že pointa je poměrně brzy jasná. Já mám však tento film docela rád a hlavně se mi líbila scéna, kdy demonstranty naprosto natvrdo nabírají bagrama a házejí do kamionů.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 64%| IMDB hodnocení: 70%
9) Stroj času / The Time Machine (1960)
Tento klasický kousek se mi sice nelíbil až tak, jako předchozí zmiňovaný. Ale není pochyb o tom, že je legendou. Už třeba jen proto, že byl hned několikrát předělán. Narozdíl od Soylentu, jde spíše o takové uhlazené intelektuální sci-fi. Jak lze usoudit z názvu, jedná se o cestování časem. George je vědec, který dokázal složit stroj času a vydává se na dobrodružství za poznáním budoucnosti lidstava. Po cestě zažije hned několik zastávek ale ta poslední ho přivede do velmi vzdálené budoucnosti, kde je netechnická, primitivní, lidská populace rozdělena na dvě rasy. Na tu mírumilovnou a na tu zlou, žijící většinou v podzemí, s lehce kanibalistickými sklony - Morloky.
Mé hodnocení: 65%| CSFD hodnocení: 73%| IMDB hodnocení: 75%
8) Total Recall (1990)
Píše se rok 2084 a hrdina Douglas trpní každý den noční můrou, ve které se ocitá na Marsu. Tak navštíví cestovní kancelář budoucnosti zvanou Total Recall , která ho na Mars dostane alespoň pomoci virtuální reality. Jenže díky tomuto simulátoru Douglas zjistí, že na rudé planetě doopravdy byl a dokonce tam vedl odboj proti zlému guvernérovi. Naprosto kultovní film s Arnoldem Schwarzeneggerem, který mám od malička v živé paměti. Postavy, jako tříprsá žena a další různí mutanti a spodina žijící na Marsu, se nedájí zapomenout. Každopádně lidstvo bydlející v různých částech vesmíru a lidé jezdící na virtuální dovolené, to určitě není pro velmi vzdálenou budoucnost nic až tak nereálného.
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 79%| IMDB hodnocení: 74%
7) Sexmise / Seksmisja (1984)
Možná nejslavnější polský film, který sklízel úspěchy i u nás. Příběh Makse (Maksymilian) a Alberta, dvou vědců, kteří podstoupili pokus s hybernací, ale probudili se mnohem později, než by čekali. Objeví se ve společnosti budoucnosti, která nejen že žije v pod zemí, ale navíc obsahuje pouze ženy. A jelikož jsou muži v tomto podivném společenství považování za zlo, hrozí hlavním hrdinům smrt. Tento film je mimojiné známý pro své lehce erotické zpracování.
Mé hodnocení: 65%| CSFD hodnocení: 80%| IMDB hodnocení: 78%
6) Cesta gladiátorů 2000 / Death Race 2000 (1975)
Naprosto neuvěřitelná podívaná, ve které je sportem budoucnosti absurdní závod přes Ameriku. Tento závod sleduje a miluje celý národ a jeho účelem je přejet po cestě co nejvíc civilistů a zlikvidovat soupeře. Aby toho nebylo málo, děti a důchodci jsou za nejvíc bodů. Vyskytují se tu naprosto absurdní scény, třeba kdy doktorové z nemocnice vytáhnou ztracené případy na lůžkách a umístí je doprostřed silnice a čekají, než se závodníci přiblíží. Jenže, jak řiká komentátor: "Frankenstein (legenda závodu) ukázuje svůj neuvěřitelný závodní charakter!", když místo do odepsaných pacientů najíždí do čekajících doktorů. No opravdu veliká šílenost, kde se v jedné z prvních rolí objevil Sylvester Stallone a Frankensteina zahrál, nedávno zesnulý, David Carradine. Tvůrci hry Carmageddon se zde určitě nechali inspirovat, stejně jako autoři předělávky Rallye smrti (2008).
Mé hodnocení: 65%| CSFD hodnocení: 59%| IMDB hodnocení: 61%
5) Absurdistán / Idiocracy (2006)
Absurdistán je naprosto totálně buranskou zábavou, která si na nic nehraje. Ale podle mě je celý koncept filmu naprosto geniální. Joe je nejprůměrnější člověk, který vůbec může existovat a vláda ho donutí se přihlásit na vojenský experiment, který ho má na rok zmrazit. Po čase ale dojdou peníze, na celý experiment se zapomene a Joe se probudí až v roce 2505. Genialita tohoto snímku spočívá ve vysvětlení, jak došlo k tomu, že lidé budoucnosti, jsou tak hloupí, že zapoměli i na ty nejzákladnější věci a jediné co je zajímá je sex, peníze a televize. Z našeho hrdiny se samozřejmě stává nejchytřejší osoba na planetě a všichni od něj očekávají, že  tento hloupý budoucí svět, kde je hlavou státu pornohvězda a nikdo netuší, že se rostliny zalévají vodou a ne limonádou, zachrání.. Spousta lidí tento film považuje za naprostou kravinu, ale v okruhu mých přátel tak zlidověl a na hlášky a vtipy z něj přišla tolikrát řeč, že na Absurdistán prostě nedám dopustit.
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 55%| IMDB hodnocení: 64%
4) Loganův útěk / Logan´s Run (1976)
Je 23. století a svět je dlouho za velkou katastrofou, která vše změnila. Logan je zde něco jako moderní policista, ale jeho úkolem není hlídat pořádek, nýbrž dohlížet na to, aby všichni dodržovali nejdůležitější zákon této komunity. Všichni se totiž mohou dožít pouze 30 let. Každý musí nosit barevné uniformy podle toho, jakého věku dosáhl a po třech desetiletích musí tento svět opustit. I když s domněním, že se brzy znovu narodí, což je pochopitelně nesmysl, kterým je tento holocaust zakrýván. Logan ale jednoho dne vše prokoukne, dozví se celou pravdu a pokusí se z tohoto města budoucnosti, kde celá společnost žije, uniknout. Poprve jsem Logana viděl asi v 10 letech v nočním vysílání programu co po 21. hodině nahrazoval Cartoon Network a už tenkrát na mě udělal velký dojem.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 68%| IMDB hodnocení: 67%
3) Equilibrium (2002)
Svět budoucnosti je po hrozné třetí světové válce a aby se zabránilo té další, tak se rozhodne, že se celá společnost zbaví všech citů. Ty jsou totiže zdrojem a důvodem všech dřívějších sporů. Zakáže se tedy umění, jako knihy, filmy, obrazy ale dokonce i láska. Trestem za porušení tohoto zákona je jak jinak než smrt. Podobně jako v Loganovi je hlavním hrdinou policista John, který na dodržování bezcitnosti dohlíží. K potlačení emocí se používá droga jménem Proziom. John ale jednoho dne svou dávku ztratí, uvědomí si v jakém světě doopravdy žije a pokusí se s tím něco udělat. Film je plný akčních scén, které jsou daleko za hranicí reálnosti, ale zato jsou perfektně provedené.
Mé hodnocení: 85%| CSFD hodnocení: 76%| IMDB hodnocení: 77%
2) Demolition man (1993) 
Kdo by neznal tento příběh o policistovi Johnu Spartanovi. John má přezdívku Demolition man a je jediný člověk schopný dopadnout zločince, který si říká Phoenix. Ten ale na policistu navlíkne smrt 20 růkojmích a oba jsou odsouzeni k zamrazení na desítky let. V roce 2032 se Phoenix dostane na svobodu a okamžitě začne řádit. Jenže budoucí společnost je téměř bez zločinu, policisté řeší pouze drobné přestupky, jako je sprejování a sprostá slova a s vrahem a násilníkem z nimulosti si nedokáže poradit. Nezbyde nic jiného než probudit i Johna Spartana. Jediného policistu, který kdy dokázal Phoenixe zastavit. Vize budoucnosti v tomto filmu je naprosto úžasná a vtipná. Na záchodech se místo toaletního papíru používají 3 mušličky - nikdy nevysvětlili jak přesně, ale vždycky mě to zajímalo :D, lidé už neprovozují sex (alespoň ne tak, jak bychom si představovali) a dokonce vůbec žádný fyzický kontakt, včetně sportu a za vulgární slovo dostane každý pokutu. A abych nezapoměl existují i vyvrhelové společnosti, kteří žijí "postaru" v kanálech a vyrábějí hamburgery z krysího masa.
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 76%| IMDB hodnocení: 63%
1) Planeta opic / Planet of the Apes (1968)
Charletonem Hestonem jsem začal, tak s ním i skončím s tímto legendárním dílem. Hlavním hrdinou je astronaut průzkumník, který si myslí, že přistál na vzdálené planetě. Po nějaké době zjistí, že ji obývají inteligentní opice, které mají člověka pouze za divoké a nebezpečné zvíře, které je dobré pouze na lékařské pokusy nebo k likvidaci.  V úplném záběru ale astronaut zjistí, že tato planeta není cízí, nýbrž jeho rodná pouze jinde v čase a předchozí generace s ní musely provést něco strašného. Naprosto nestkutečné masky s plnou mimikou, které neměly ve své době obdoby, si vyžádaly podstatnou část rozpočtu, někde se udává, že make-up přišel na 20% celkových výdajů. I to je důvod proč tuto klasikou zkouknout. Ale jedná se spíše o chlapskou záležitost, protože neznám snad jedinou ženu, která by řekla něco jiného, než že filmové opice naprosto nesnáší.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 86%| IMDB hodnocení: 80%

Uvidíme, která z vizí se skutečnosti bude podobat nejvíce. Samozřejmě toto jsou extrémní varianty, ale existují i mnohem realističtější filmy. Každopádně jedno je jisté. Filmů na toto téma bude neustále přibývat. Diváci ho opravdu milují, o čemž svědčí třeba i úspěch seriálu s patřičným jménem Futurama. No prostě každý chce vidět, čeho už se nedožije.

3. 4. 2011 autor: jonyyy

1 komentář: