sobota 16. dubna 2011

jonyyy´s TOP 15 biographical movies

Kvalitní film o osudu člověka mě vždycky dokáže dojmout. Zážitek ještě umocní, je-li tento snímek podle skutečné události. Vzhledem k tomu, jak moc mám rád Jamese Stewarta a k tomu, že životopisů natočil hned několik, bude tento herec dnešní topce početně dominovat. Do teď byly snad všechny nebo minimálně většina příspěvků z nereálného světa, pojďme tedy na chvíli nakouknout do naprosté reality.

15) Edith PIaf / La Môme (2007)
Nebyl jsem úplně nadšený, když jsem zjistil, že vedení školy nám vybralo k projekci právě tento film. O to více jsem byl potěšen průběhem. Navíc hudba samotné Edith samozřejmě zážitku pomohla. Ještě k tomu se zde objevuje několik českých herců. Nemůžu jinak, než tuto podívanou na bohatý život jedné z nejznámějších zpěvaček historie doporučit.
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 81%| IMDB hodnocení: 76%

14) The Stratton Story (1949)
U nás naprosto neznámý a v USA také znám ne tolik, kolik by si zasloužil. James Stewart v roli Monty Strattona, baseballového hráče Chicago White Sox. Ten si v roce 1938 při nehodě na lovu omylem prostřelil nohu a museli mu ji nad kolenem amputovat. Díky podpoře své milované manželky (kterou Jamesovi už potřetí ztvárnila June Allyson) a jeho kamarádům se pokusí i přes svůj hendikep o návrat. Nádherný a dojemný film s možná nejroztomilejší, nejoptimističtější a nejsympatičtější dvojicí ve filmové historii. Film diváka zasáhne hned ve dvou fázích. Poprvé, když se chudý zemědělec a lokální sportovec dostane na vrchol a podruhé, když se na vrchol vrátí i přes nepřízeň osudu. Toto zpracování se malinko liší od skutečného příběhu, ale pouze v na děj nezávislých detailech, jako je záměna pušky a pistole.
Mé hodnocení: 85%| CSFD hodnocení: 75%| IMDB hodnocení: 70%

13) Gándhí / Gandhi (1982)
Kdo by neznal příběh toto vyzáblého indického právníka, který se rozhodl bojovat proti bezpráví nenásilnou formou protestu. Mohandas K. Gándhí byl politický a duševní vůdce Indie, který svou zemi bez použití násilí zbavil britské nadvlády. Tohle je jeden z nejvelkolepějších filmových eposů, který byl vůbec natočen. Přes svou více než tříhodinovou stopáž ani chvilku nenudí a Ben Kinsley byl za svůj výkon oceněn i jedním z celkově osmi Oscarů, které snímek získal. Aby taky ne, když byl na Gándhího tak podobný a strávil nemalé množství času přípravami na roli. Takový film vás prostě nemůže nebavit.
Mé hodnocení: 85%| CSFD hodnocení: 86%| IMDB hodnocení: 82%

12) 127 hodin / 127 Hours (2010)
Aron Ralston je veliký dobrodruh. Miluje přírodu, rád tráví čas lezením po skalách a objevováním přírodního bohatsví. V roce 2003 se vydal do národního parku v odlehlé pouštní krajině, aby zdolal několik místních skal. Jenže o svém výletě nikoho ze svých blízkých neinformoval, což se mu málem stalo osudným. Tento film dokumentuje 127 hodin, během kterých Aronovi přiskřípl ruku obří kámen. Během těchto chvil musel přežít s minimem potravin a asi litrem vody a rozhodnout se, co všechno je ochotný pro přežití podniknout. Vzhledem k nedávnému datu projekce, se mi ještě vše nerozleželo v hlavně, ale první dojem byl výborný a myslím, že v minimálně jedné kategorii si tento Boyleův snímek měl Oscara odnést.
Mé hodnocení: 85%| CSFD hodnocení: 81%| IMDB hodnocení: 80%

11) Příběh Glenna Millera / The Glenn Miller Story (1954)
Glenn Miller byl americkým muzikantem, který v letech 1939-1942 prodal milióny desek. V hlavní roli James Stewart a stejně jako ve The Stratton Story mu sekunduje v roli manželky June Allyson. Film nás provádí Glennovým životem od dob, kdy musel pravidelně svůj nástroj zastavovat v bazaru, přes dobu jeho největších úspěchů, kdy byl nejprodávanějším interpretem v USA až po jeho tragickou smrt při pádu letadla ve službě během druhé světové války. Mezi jeho největší hity patří například In the Mood, který se v různých moderních remixech hraje na diskotékách dodnes. Snimek je velice dobře zpracovaný, vystupuje tu několik významných hudebníků, kteří s Glennem spolupracovali, včetně Louise Armstronga a dokonale ukazuje, že se člověk nesmí nechat odradit prvním neúspěchem a má jít za svým snem.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 85%| IMDB hodnocení: 71%

10) Půlnoční expres / Midnight Express (1978)
O tom že se z Turecka nevyplatí pašovat ani nejmenší množství drog, se přesvědčil americký občan Billy Hayes. Ten byl odsouzen na 30 let vězení v příšerných podmínkách. Díky strašnému zacházení si Billy brzy uvědomil, že pokud se mu nepodaří z vězení dostat, bude ho to stát život.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 86%| IMDB hodnocení: 76%

9) Těžká váha / Cinderella Man (2005)
Jako malý jsem vyrostl na Rockym, jehož souboje jsem v televizi sledoval snad každý rok. Takže bylo více než jisté, že když se do podobného filmu přidá skutečný příběh, je úspěch zaručený. Rčení jednou jsi dole, jednou nahoře, dokonale vystihuje život Jamese J. Braddocka. Tento boxer v dvacátých letech bojoval o titul, jenže do cesty se mu připletlo zranění. Navíc pak přišla velká krize a bylo téměř nemožné sehnat práci. Proto James bral každou nabídku na zápas. Jeho zranění se mu stále nedařilo doléčit, prohrával jeden zápas za druhým a Braddock se, stejně jako celá Amerika, dostal až na úplné dno. Díky tomuto zranění Johnovi přestaly na dlouhou dobu chodit nabídky na zápasy, což se změnilo díky shodě okolností až o nějakou dobu později. Odepsaný boxer dostal druhou šanci, která byla omezena pouze na jeden zápas. Jenže John v tomto zápase senzačně zvítězil a na veřejnosti se začalo se spekulovat o velkém návratu. Nakonec to bylo tomuto outsiderovi umožněno a začala jeho velká cesta za titulem. Tento příběh byl ve své době údajně symbolem naděje, která držela nad vodou lidi žijící v naprosté bídě během ekonomické krize. Snímek o splnění amerického snu, který musí zasáhnout každého kluka, ale přitom je natočený tak citlivě, že zapůsobí i na ženy.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 86%| IMDB hodnocení: 80%

8) Přelet přes oceán / The Spirit of St. Louis (1957)
Jedná se příběh Charlese Lindbergha, jehož hrdinství v roce 1927 obletělo svět. Tento filmový skvost popisuje jeden z nejodvážnějších lidských činů a to první sólový přelet přes oceán, o který se svým letadlem zvaným Spirit of St. Louis postaral do té doby neznámý letecký pošťák. Tato cesta byla dlouhá 6000 kilometrů, trvala 33,5 hodiny a vedla z New Yorku do Paříže. Lingdbergh se k ní odhodlal i přesto, že všechny předchozí pokusy skončily neúspěchem, většinou smrtí. Jelikož je v hlavní roli opět James Stewart, zvaný věčným americkým chlapcem, je tato rekonstrukce amerického zázraku ještě lepším zážitkem. A to i přesto, že Jamesovi bylo 47 let, když ztvárnil 25letého Charlese.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 84%| IMDB hodnocení: 72%

7) Lawrence z Arábie / Lawrence of Arabia (1962)
Lawrence byl britský důstojník, který během první světové války sjednotil arabské národy proti Turkům. Nadčasový příběh o britském občanovi, který se ocitne v naprosto odlišné kultuře a dokáže si tam vydobít velikou pověst. Ve své velkoleposti a svou výpravou se tomuto čtyřhodinovému eposu může vyrovnat opravdu jen málo konkurentů filmové historie. Snad jen Beh Hur, Jih proti Severu, zmiňovaný Gándhí, popř. Desatero přikázání. Lawrence získal 7 zlatých sošek. Nezapomenutelná je hlavně ústřední melodie, která dobrodružství provází.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 86%| IMDB hodnocení: 85%

6) Generál Patton / Patton (1970)
Další multioscarová záležitost, opět držitel sedmi sošek. Jde o portrét kontroverzního, za to ale asi i nejgeniálnějšího generála a taktika. V cestě k dalším úspěchům stála Georgevi Pattonovi pouze jeho soutěživost a agresivní povaha, která vyústila k několika incidentům v nemocnicích, kdy kritizoval a napadal každého vojáka, který nebyl viditelně zraněný. Ve filmu je úžasným způsobem zachycena právě povaha generála Pattona. Po zhlédnutí filmu jsem se nedivil, že to byl právě on, koho se nepřátele báli nejvíc. Už jen kvůli té jeho nekompromisnosti. 
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 81%| IMDB hodnocení: 81%

5) The Social Network (2010)
Jeden z nejúspěšnějších filmů posledního předávání Oscarů The Social Network (2010), je příběh o tom, jak vznikl Facebook. K mému překvapení mě v kině tento snímek naprosto odrovnal, ale sám Mark Zuckerberg (zakladatel nejpoužívanější sociální sítě na světě) řekl, že jediné v čem se film ztotožňuje se skutečností, je styl jeho oblékání. Takže je nejspíš třeba brát všechno s rezervou.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 83%| IMDB hodnocení: 81%

4) Legendy z Dogtownu / Lords of Dogtown (2005)
Tentokát se nejedná o příběh osoby, ale celé skupinky sportovních legend. Když se řekne skateboarding, všem se vybaví Tony Hawk. Jenže před ním tu byla partička ze čtvrti zvané Dogtown v Kalifornii. Tito původem surfaři totiž v podstatě položili základy moderního skateboardingu a udělali z něj životní styl. Tahle banda založila vlastní tým, který si říkal Z-Boys a na nejrůznějších závodech nepřestávali udivovat novými triky a používáním techniky ze surfingu. Kluci byli taky pořádní rebelové a čas od času si našli prázdný cizí bazén ledvinkového tvaru, ve kterém skejtovali až do příjezdu policie. Mnozí, o nichž film vypráví, se na přípravách podíleli, Stacy Peralta dokonce napsal scénář. Sice jsem nikdy na skejtu nejezdil, ale sport obecně miluju a tenhle příběh o klucích, co jednoduše dělali to, co je baví, mě opravdu oslovil. Navíc obsazení bylo vybráno dokonale.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 82%| IMDB hodnocení: 69%

3) Ed Wood (1994)
Tim Burton je známý svou stylizací, fantazií a schopností vtáhnout nás diváky do svých různorodých barevných světů. Možná právě proto, mi připadá tento jeho černobílý, životopisný snímek naprosto mimo jeho notu. Takže ho chápu v rámci jeho filmografie, i přes obsažení mnoha jeho vizuálních prvků, spíše jako experiment. A však pro mě je toto dílo jeho naprostým dosavadním vrcholem. Edward D. Wood Jr., o němž tento příběh vypráví, je často titulován jako nejhorší režisér, který spatřil světlo světa. Byl až tak špatný, že skončil u natáčení tvrdé pornografie. Popisují se zde jeho počátky, jak se dostal k prvnímu filmu a jak se později setkal s hvězdou svých nejznámějších filmů - Belou Lugosim. Pro neznalé, tento maďarský herec byl významná hororová osobnost první poloviny 19. století. Známý třeba pro ztvárnění hlavní postavy ve filmu Dracula (1931). Jelikož jsem před projekcí viděl některé Edovy filmy, byl to opravdu veliký zážitek, u kterého jsem se moc bavil a o kterém jsem přesvědčen, že pan Burton už nikdy nepřekoná.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 85%| IMDB hodnocení: 81%

2) Ve jménu otce / In the Name of the Father (1993)
Sedmdesátá léta ve Velké Británii byla krutá doba. IRA prováděla pravidelné teroristické útoky a veřejnost tlačila na vládu k podniknutí opatření - řešit všechno rychle a přísně. Tato opatření ovšem neměla ani zdaleka vychytané všechny mouchy. Tento film je o skupince lidí, kteří se stali obětmi právě těchto nedostatků. Opravdu strhujíci příběh o boji za spravedlnost, pravdu a svobodu, který slabším povahám může i vehnat slzy do očí.
Mé hodnocení: 95%| CSFD hodnocení: 87%| IMDB hodnocení: 80%

1) Útěk do divočiny / Into the Wild (2007)
Kdo by řekl, že nejlepším výtvorem tak kvalitního herce jako je Sean Penn bude ten, u něhož seděl "jen" na režisérském křesle. Jedná se o příběh mladého, nadměrně inteligentního vysokoškoláka Christophera McCandlesse, v podání možná nejnadějnějšího současného mladého herce Emila Hirsche. Bezprostředně po dostudování vysoké školy se Chris místo zařazení do společnosti, rozhodne, že zkusí žít v divočině v souladu s přírodou. První cestuje z místa na místo, prozkoumává krásy matičky Země a po cestě potkává několik zajímavých lidí, kteří ho silně ovlivňují. Až se nakonec dostane do úplné divočiny, kde najde domov, tak trochu paradoxně, v pozůstatku civilizace - ve starém vraku autobusu. Scénář je napsán podle velice úspěšné knihy Jona Krakauera a ta zase byla inspirována nalezenýma Chrisovýma zápiskama. Vzhledem k tomu, že se v některých názorech hlavního hrdiny ztotožňuji a často mám chuť se na všechnu dnešní konzumní společnost, která ztratila veškerý vztah k přírodě, vykašlat a jednoduše utéct do divočiny jako hlavní hrdina, byl pro mě tento nádherný film velkým, jak vizuálním, tak duševním zážitkem.
Mé hodnocení: 95%| CSFD hodnocení: 87%| IMDB hodnocení: 82%

Těsně pod hranicí zůstává film českého režiséra Miloše formana - Amadeus (1984). Posledním mým tipem je série o průkopníkovi v bojovém umění wing chun a učiteli Bruce Leeho Ip Manovi. Jedná se o bojový film, takže je plný skoro až přehnaných bojových scén, takže ho řadím spíše mezi legendy než životopisy, ale kdybych ho zařadil, tak by žebříčku nejspíš dominoval. Takže můžu jenom doporučit.
Ip man (2008)
Ip Man 2: Legend of the Grandmaster (2010)
The Legend is Born - Ip Man (2010).
Výběr pouze ze zhlédnutých filmů. Pokud se pořadí změní, bude doplněno.
16. 4. 2011 autor: jonyyy

Žádné komentáře:

Okomentovat