sobota 19. března 2011

jonyyy´s Top 10 50´s (1950-1959) sci-fi movies

Sice to není jeden z těch mých úplně nejoblíbenějších žánrů, ale jednu dobu jsem si tyto naivní dílka opravdu zamiloval a rád se k nim opakovaně vracím. Jedná se opravdu o jedno z nejspecifičtějších období, obzvláště v USA. Vědecko-fantastické snímky vznikaly jako na běžícím pásu, Zemi opakovaně napadali mimozemšťané, radiace ozářila kde co a v různých koutech přírody se ukrývaly nejrůznější příšery. Plno velikých jmen, jako třeba Clint Eastwood, Steve McQueen a Leslie Nielsen, na podobných filmech začínali svou hvězdnou kariéru. Většina těchto monster movies z této doby byly opravdu prosťoučké, hloupoučké, ale našlo se i pár opravdu technicky povedených skvostů nebo dokonce kousky s hlubokou myšlenkou.

10) Na břehu / On the Beach (1959)
Napůl romantické drama, odehrávající se po atomové válce, která vyhubila celý svět. Posledním kontinentem, kde je život, je Austrálie. Bohužel se k Austrálii blíží velký jaderný mrak, který má zničit veškerý život. V hlavní roli Gregory Peck a v režisérském křesle Stanley Kramer. To už samo o sobě mluví o kvalitě.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 67%| IMDB hodnocení: 73%
9) Tarantula (1955)
Filmů o obřím pavoukovi bylo v padesátkách natočeno mnoho. Z těch, co jsem viděl, byl jednoznačně nejkvalitnější tento. Jedná se o stejného režiséra, jako u vítězného filmu tohoto seznamu, takže technicky opět dobrá práce. Jako mínus bych uvedl – tenkrát se mi zdálo, že velikost tarantule v průběhu děje dost kolísala.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 71%| IMDB hodnocení: 65%
8) Godzilla (1954)
Monster movies se samozřejmě točily i mimo USA. Důkazem toho je japonská Godzilla. Od tohoto prvního dílu vzniklo několik desítek dalších, kde Godzilla bojovala s různými dalšími monstry. Například třeba s King Kongem.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 75%| IMDB hodnocení: 73%
7) The Blob (1958)
Klasická osnova - atmosféra malého městečka, nevěřící policisté, teenageři dokazující svou pravdu. Známá tvář v podobně Stevea McQueena rozhodně potěšïla. Remake byl ale mnohem lepší. Každopádně se mi i tento starý Sliz velice líbil.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 56%| IMDB hodnocení: 62%
6) When Worlds Collide (1951)
Na Zemi se řítí vesmírné těleso a hrozí úplné vyhlazení lidstva. Takový malý předchůdce 2012. Taky tu máme archy, romantiku a velké ničení. Pamatuju si scénu zalití města. Za efekty to dokonce dostalo Oscara. Na konci se objevilo jedno obrovské zklamání. To tu ale nebudu zmiňovat, ať nespoileruju, kdyby se na tento katastrofák chtěl někdo z vás dívat.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 64%| IMDB hodnocení: 66%
5) Them! (1954)
Tentokrát nám zmutovali mravenci a to opravdu do obřích rozměrů. Hlavní hrdinové musí najít a zničit jejich hnízdo, dokud je ještě čas. Údajně se ve své době jednalo o velmi drahý a zároveň i velmi úspěšný trhák.
Mé hodnocení: 75%| CSFD hodnocení: 75%| IMDB hodnocení: 74%
4) Zakázaná planeta / Forbidden Planet (1956)
Jedna z prvních rolí Lieslieho Nielsena. Astronauti podnikají na vzdálené planetě záchranou misi. Viděl jsem to opravdu strašně dávno a moc si už souvislosti nepamatuju, jen robota Robbyho a to, že to ve mně tenkrát nechalo velký dojem.
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 79%| IMDB hodnocení: 77%
3) Den, kdy se zastavila Země / The Day the Earth Stood Still (1951)
Snad nejhlubokomyslnější snímek, té doby. Na Zemi přiletí mimozemšťan Klaatu se svým robotem a poselstvím, varujícím budoucí generace před sílou jaderné energie. V Americe velmi uznávaný, dokonce se vyskytoval v IMDB topce. Dlouho si budu pamatovat Klaatuova robota. Hrál ho nějaký chlapík v gumové kombinéze, na které šlo vidět, jak se prohýbá, i když měl být z kovu.  Bylo to roztomilé. V roce 2008 se dočkal remaku s Keanu Reevesem.
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 78%| IMDB hodnocení: 80%
2) Invasion of the Body Snatchers (1956)
O tomto skvostu jsem se už zmínil v předchozím příspěvku, tak to ještě zopakuju. Invaze vetřelců začínající v malém městečku, se na první pohled projevuje pouze změnou chování. Dočkal se hned několika předělávek. Jo, a abych nezapomněl, je to jediný film z tohoto seznamu, který je opravdu děsivý a napínavý.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 81%| IMDB hodnocení: 80%
1) The Incredible Shrinking Man (1957)
A naprostým vítězem se, nejen díky opravdu skvělým efektům, stává příběh o zmenšujícím se muži. Ten jednoho dne na své lodi proplul nějakým oparem a od té doby se nekontrolovatelně zmenšuje a nikdo mu nedokáže pomoci. Jednoho dne se scvrkne tak moc, že musí zápasit o holý život s tarantulí nebo kočkou. Dost možná se film inspiroval podobně kvalitním Dr. Cyclops (1940). Nemůžu jinak, než toto fantastické dobrodružství doporučit.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 87%| IMDB hodnocení: 77%

Na závěr bych rád zmínil, že samozřejmě své sci-fi si v té době chtěl natočit skoro každý, takže vznikalo obrovské množství braků. Pro zajímavost bych zmínil například The Giant Claw, ve kterém se objevilo nejspíš nejvtipnější filmové monstrum všech dob. Dobrým konkurentem mu může být film Robot Monster, který byl takový propadák, že se údajně jeho režisér po premiéře pokusil o sebevraždu.

Výběr pouze ze zhlédnutých filmů. Pokud se pořadí změní, bude doplněno.

20. 3. 2011 autor: jonyyy

2 komentáře: