pondělí 21. března 2011

jonyyy´s Top 10 nuclear war movies

V poslední době se ze všech médií hrne jedna zpráva za druhou o havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1. To mě přivedlo k myšlence věnovat dnešní top list filmům o této ničivé síle v podobě jaderných sporů, válek či nehod. Tentokrát se bude jednat často o téměř neznámé filmy, tím spíš bych je chtěl doporučit i běžnému divákovi, protože je to téma děsivé, ale o to více lákavé.

10) Five (1951)
Naprosto neznámý kousek, který je možná jeden z prvních. Název filmu Five označuje celkový počet herců, kteří se tu objeví. Teda navíc ještě jedno batole. Celý příběh se odehrává asi v okruhu sto metrů od chatky, kde bydlí přeživší atomové války, snažící se vyhnout radioaktivním mrakům. Takže jde spíš o konverzačku než o sci-fi akci.
Mé hodnocení: 65%| CSFD hodnocení: 75%| IMDB hodnocení: 67%
9) Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu / Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
Bez pochyb nejznámější a nejuznávanější ze zmíněných filmů. Mně se samozřejmě líbil, ale nebyl jsem z něj odvázaný, jako ostatní. Asi byl na můj vkus až moc Sellersovský, o čemž svědčí už ten dlouhý název. Takže „pouze“ nadprůměr a nic víc.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 86%| IMDB hodnocení: 86%
8) When the Wind Blows (1986)
Zajímavý, poměrně dojemný experiment. Vložení pár opravdových záběrů do animovaného filmu je docela dobrý nápad. Jedná se o příběh jednoho manželského páru důchodového věku. Ti se v rádiu dozvědí, že je Británie ve válce s Rusy a snaží se celou situací zvládnout pomocí vládní příručky. Když dopadne atomová bomba a oba přežijí, myslí si, že jsou za vodou. To ale ještě netuší, že je ovzduší plné radiace.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 82%| IMDB hodnocení: 79%
7) Na břehu (1959)
I během nukleárního holocaustu může vzniknout láska. Důkazem toho je tento snímek Stanleyho Kramera. V hlavní roli je Gregory Peck. Ten je velitelem ponorky, která míří k Austrálii – poslednímu místu na planetě, kde žije člověk. Bohužel i k tomuto kontinentu se blíží obří atomový mrak a hlavní hrdinové se musejí rozmyslet, jak se zbylým časem naloží.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 67%| IMDB hodnocení: 73%
6) Testament (1983)
Tento malý komorní snímek, původně určený jen pro TV, sklidil nakonec dokonce i jednu nominaci na Oscara. Přesto je docela neznámý. Velmi dojemným způsobem, z pohledu matky tří děti, popisuje, jak by to po útoku asi mohlo vypadat v malém městečku, odříznutém od světa, informací, ve kterém se navíc začínají objevovat první příznaky nemoci z ozáření. V jedné z prvních rolí se zde objevil mladičký Kevin Costner.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 62%| IMDB hodnocení: 72%
5) Miracle Mile (1988)
Hlavní hrdina se pouhou náhodou dozví, že na město přibližně za hodinu dopadnou rakety. První tomu nemůže uvěřit a myslí si, že jde o vtip. Nakonec ale nenechá nic náhodě a pokusí se spolu se svou přítelkyní dostat do bezpečí.
Mé hodnocení: 70%| CSFD hodnocení: 63%| IMDB hodnocení: 69%
4) Vlákna / Threads (1984)
Britský televizní film, zaměřený polodokumentárním způsobem spíše na dopady války v horizontu několika let. Většina lidí tvrdí, že právě Vlákna jsou nejrealističtějším a nejděsivějším zpracováním tohoto tématu. 
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 90%| IMDB hodnocení: 80%

3) Panic in the Year Zero! (1962)
V době zkouknutí to bylo pro mě opravdu obrovské překvapení. Byl jsem naprosto unesen. Příběh je jednoduchý. Rodinka vyrazí na výlet do přírody a po pár hodinách jízdy uvidí atomový hřib. Z nepřesných informací se dozvídá, co se stalo. V tu chvíli z otce přestává být lidumil a stává se z něj rodič a manžel, který je schopný čehokoli, aby ochránil své milované. Opravdu všem doporučuju.
Mé hodnocení: 80%| CSFD hodnocení: 68%| IMDB hodnocení: 66%
2) Den poté / The Day After (1983)
Jaderná válka mezi USA a Sovětským Svazem. Druhý zástupce televizní tvorby a narozdíl od Threads je amerického původu. Den poté byl dlouhý čas nejsledovanější televizní záležitostí a ve své době způsobil mezi diváky opravdu veliké zneklidnění. Je natočen chvílemi skoro až dokumentárním stylem.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 80%| IMDB hodnocení: 68%
1) Selhání vyloučeno / Fail-Safe (1964)
Tento film mnoho lidí označuje pouze jako napodobeninu, která se přiživila na úspěchu Doktora Divnolásky. Stejné téma, stejná doba vzniku. Můj názor na celou věc je takový, že naprosto nevyužitý potenciál Kubrickova díla dotáhlo Fail-Safe téměř k dokonalosti. Selhání vyloučeno u mě vyhrává po všech stránkách. Od herců až po zpracování. Pro méně zasvěcené: USA díky selhání techniky pošle na Sovětský Svaz letouny nesoucí jaderné nálože a americký prezident (Henry Fonda) se musí rychle rozhodnout, jak celou situaci vyřešit.
Mé hodnocení: 90%| CSFD hodnocení: 86%| IMDB hodnocení: 80%

Těsně pod hranicí zůstává Damnation Alley (1977). Ze seriálové tvorby nutno zmínit Jericho (2006). Z filmů s podobným tématem ještě Nejhorší obavy (2002). Většina z výše zmíněných je velmi starého data výroby. Z toho vyplývá, že v současnosti je toto téma málo zpracováváno, což je s dnešní dostupnou technologií opravdu škoda. Svěřit nějaký podobný příběh megalomanům jako Emmerich, Spielberg nebo Cameron, by opravdu stálo za to. Doufejme, že se dočkáme mnoho atomových válek na stříbrném plátně a že žádnou nebude muset tato planeta zažít naživo.

Výběr pouze ze zhlédnutých filmů. Pokud se pořadí změní, bude doplněno.

22. 3. 2011  autor: jonyyy

Žádné komentáře:

Okomentovat