sobota 19. března 2011

jonyyy´s Top 15 alien/invasion movies

V tomto prvním krátkém přehledu chci předvést svůj osobní žebříček žánru, který je mým favoritem už úplně od malička. A to Inavaze a zlí emzáci. Vždycky mě fascinovala myšlenka, že nejsme ve vesmíru sami. Navíc moc rád na obrazovkách a plátnech koukám na věci, které v reálném životě
nemůžu zažít. Prostě a jednoduše ufonky totálně žeru. Tak pojďme rovnou na pořadí.  

15) Vetřelec: Vzkříšení / Alien: Resurrection (1997)
Asi vám bude připadat divné, že jediným zástupcem série, je tu zrovna čtyřka. Ale už od malička jsem tento díl považoval za nejděsivější a nejlepší a na první projekci asi v deseti letech o půlnoci za bouřky jen tak nezapomenu.

Mé hodnocení: 75%|CSFD hodnocení: 67%|IMDB hodnocení: 62%
14) Critters (1986)
Kdo by neznal tyto chlupaté kuličky s velkým apetitem. Navíc si v této sérii odbyl jednu z prvních rolí možná nejuznávanější herec současnosti Leonardo DiCaprio. Hlavně na Crittersácích jsem spolu s Rockym, Noční můrou a Piraněmi vyrostl.

Mé hodnocení: 75 %|CSFD hodnocení: 65%|IMDB hodnocení: 58%
13) Světová invaze / Battle: Los Angeles (2011)
Nejnovější kousek z této sbírky dopadl silně pod své možnosti. Hloupé dialogy, roztřepaná kamera, ale každý fanoušek si tu přijde na své, protože se tu armády obou stran mydlí skoro celou dobu. Objevily se tu nějaké nové zbraně, poprvé jsem viděl kuchání mimozemšťana přímo na bojišti, ale bohužel se tu jedná pouze o pouliční boje a nikoli o popis, jak by si lidstvo vedlo proti vyspělejšímu soupeři a utlačovateli globálně, což by mě zajímalo nejvíc. Škoda.

Mé hodnocení: 80%|CSFD hodnocení: 60%|IMDB hodnocení: 62%

12) Válka světů / War of the Worlds (2005)
Takto to dopadne, když se vezme průměrný film z padesátých let a svěří se do rukou jednoho z nejuznávanějších lidí z oboru. Válka světů sice zdaleka není považována za jeden z jeho nejlepších filmů, ale milovník žánru jako já si tu určitě přijde na své.

Mé hodnocení: 80%|CSFD hodnocení: 72%|IMDB hodnocení: 65%


11) Sliz / The Blob (1988)
Jeden z mála remaků, který naprosto zastínil svého originálního předchůdce. Sice se nejedná o organismus z jiné planety, ale pouze o vládní projekt, který jen nějakou dobu strávil ve vesmíru, jestli si dobře pamatuju, ale i tak to stojí za to. Klasické osmdesátkové gore efekty a obrovská hromada růžového slizu, to je něco, co se musí vidět.

Mé hodnocení: 80%|CSFD hodnocení: 71%|IMDB hodnocení: 60%

10) Hvězdná pěchota / Starship Troopers (1997)
Legendární film Paula Verhoevena o válce s brouky. Proč by náš nepřítel z vesmíru musel lítat v kosmických lodích a mít lepší technologie jak člověk?

Mé hodnocení: 80%|CSFD hodnocení: 74%|IMDB hodnocení: 71%
9) Mars útočí! / Mars Attacks! (1996)
Pro většinu fanoušků Tima Burtona to je spolu s Planetou opic jeho nejslabší film. U mě je to přesný opak. Mars útočí je pro mě něco jako Den nezávislosti v plně komediální verzi. Navíc takto hvězdným obsazením se může pyšnit jen málokterý film.  A ten originální vzhled, a pistolky jako z videohry - no jednoduše kult.

Mé hodnocení: 85%|CSFD hodnocení: 62%|IMDB hodnocení: 63%
8) Fakulta / The Faculty (1998)
Konečně taky jeden zástupce teenegerovských filmů, navíc v podání fantastického Rodrigueze. Horor o tom jak mladý outsider a dealer Zeck, bojuje proti invazi na střední škole pomocí svých drog.

Mé hodnocní: 85%|CSFD hodnocení: 67%|IMDB hodnocení: 63%

7) Znamení / Signs (2002)
Jednoduchý, řekl bych dokonce skoro nízkorozpočtový sci-fi thriller s Melem Gibsonem, který ale své nedostatky nahrazuje naprosto mrazivou atmosférou. To ještě byly časy, kdy si z Shyamalana nedělali srandu.

Mé hodnocení: 90%|CSFD hodnocení: 78%|IMDB hodnocení: 69%
6) Den nezávislosti / Independence Day (1996)
Asi nejznámější zástupce žánru. Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že tento film má mnoho odpůrců. Vlastně sám Roland Emmerich má možná stejně kritiků jako fanoušků (já osobně ho miluju). Každopádně ID je jeden z těch jeho prvních, kde ho ještě relativně uznávali. Navíc v jeho prospěch hraje výborné technické zvládnutí, které bylo oceněno i Oskarem za efekty. Jako každý podobný americký film je typický patriotismem a vtipnými hláškami – to taky nesedí každému. Ať už jste na mojí straně nebo té druhé, není pochyb o tom, že se z Dne nezávislosti stala naprostá klasika, kterou viděl téměř každý.

Mé hodnocení: 90%|CSFD hodnocení: 71%|IMDB hodnocení: 66%
5) Klauni zabijáci / Killer Klowns from Outer Space (1988)
Naprosto absurdní kousek, osmdesátá léta jako vyšitá. Rozhodně film, který nesedne každému. Nejedná se o žádný horor nebo napětí. Prostě jenom banda klaunů přiletí z vesmíru svým vesmírným cirkusovým stanem, aby si na populaci malého amerického městečka vyzkoušela své nástroje jako popkornové pistole, nafukovací balónky, oživlé stínohry a dělá z nich kokony vypadající jako cukrová vata. Tyto vesmírné šprýmaře prostě musíte milovat nebo nenávidět.

Mé hodnocení: 90%|CSFD hodnocení: 69%|IMDB hodnocení: 56%
4) Invaze lupičů těl / Invasion of the Body Snatchers (1956)
Známý příběh o na první pohled nenápadné invazi, která se projevuje pouze změnou chování obyvatel jednoho městečka. Známý příběh píšu proto, že se tento film dočkal několika remaků, ať už velmi kvalitní Invaze zlodějů těl z roku 1978 s Donaldem Sutherlandem v hlavní roli (který by zde do poradí zasáhl, ale nebudu už ten samý děj znova zařazovat) nebo kritikou hůře přijaté Invaze z roku 2007 s Danielem Craigem. Je trochu paradoxní, že tato originální a zároveň nejpovedenější verze je u nás poměrně neznámá.

Mé hodnocení: 90%|CSFD hodnocení: 81%|IMDB hodnocení 80%

3) District 9 (2009)
Kreveťáci zprvu nebyli zlí, ale když je někdo dlouhodobě utiskuje, je jasné, že se vztahy brzo vyhrotí. District 9 musím do žebříčku zahrnout už jen proto, jakou senzací se stal. Neznámého režiséra, si všiml Peter Jackson, dal mu důvěru a 30 miliónů dolarů a dopadlo to jako jeden z největších trháků roku. Takhle nějak si představuju rčení za málo peněz, mnoho muziky.

Mé hodnocení: 95%|CSFD hodnocení: 84%|IMDB hodnocení: 82%

2) Avatar (2009)
Je trochu sporné, jestli sem tento film patří. Každopádně se jedná o invazi, akorát místo naší planety je Pandora a zlí mimozemšťani jsou v tomto případě lidé. Opravdu naprosto revoluční film, který diváky rozdělil na dva tábory. Ty co se nepřenesli přes jednoduchý a částečně převzatý příběh až nápadně připomínající Tanec s vlky a ty druhé kteří dokážou vypnout mozek a bavit se a žasnout u visuálně nejdokonalejšího snímku všech dob, který navíc umocnil stejně dokonalý 3D zážitek.

Mé hodnocení: 99%|CSFD hodnocení: 84%|IMDB hodnocení: 82%
1) Věc / The Thing (1982)
Tento už téměř 30 let starý snímek je jednoznačným vítězem, který u mě nosí i titul pravděpodobně nejlepší horor všech dob. Na svou dobu fantastické efekty a naprosto originální, mrazivá až klaustrofobická atmosféra vědecké základny uprostřed věčně zamrzlé, od civilizace na tisíce mil vzdálené, krajiny. To vše tvoří tento legendární horor, který má zaslouženě své místo i například v IMDB topce.

Mé hodnocení: 100%|CSFD hodnocení: 86%|IMDB hodnocení: 82%

Tak to by bylo všechno. Na závěr bych chtěl ještě zmínit slušné díla jako série Predátor, Pavučina snů, Čtvrtý druh, Monsters, Slimák, Jsou mezi námi či série Quatermass. Pak taky béčko jako řemen s fantastickými efekty a kamerou, která se nebojí dlouhých a detailních záběrů na nepřítele - Skyline, který ale zůstal díky své béčkovosti a amatérským hereckým výkonům těsně pod hranicí a mé milované Star Trek a Transformers, které jsem nezařadil. Až tak moc tam o obsazování Země nešlo, ale jinak by byly v žebříčku na horních pozicích. Hold drahé sci-fi blockbustery fakt můžu.

Výběr pouze ze zhlédnutých filmů. Pokud se pořadí změní, bude doplněno.

19. 3. 2010       autor: jonyyy

Žádné komentáře:

Okomentovat